Uzené na víně se šípkovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
2 lžíce máslo
5 dl vývar z uzeného masa
2 dl červené víno
3 lžíce hladká mouka
600 g uzené maso bez kosti
2 lžíce šípková marmeláda
1 lžíce brusinky nebo rybíz
na ozdobu
slanina
bylinky
podle chuti
sůl
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Opláchnuté maso uvaříme doměkka, poté vyjmeme a uchováme v teple. Vývar si schováme pro přípravu omáčky.

  2. Rozehřejeme máslo, mícháme, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji zchladlým vývarem z masa, rozšleháme a povaříme. Nakonec přilijeme červené víno, vmícháme šípkovou marmeládu, dochutíme cukrem a solí. Lze přidat i nastrouhanou citronovou kůru. Omáčku promícháme a necháme ještě provařit asi tak 30 minut. Nakonec přidáme rybíz nebo brusinky, ještě krátce prohřejeme.

  3. Uzené maso nakrájené na plátky přelijeme horkou omáčkou a podáváme s bramborovým knedlíkem. Posypeme bylinkami, případně kousky opečené slaniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!