Tradiční španělské gazpacho recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
3 stroužky česnek
1 špetka sůl
1 svazek petrželka
4 ks rajčata
1 lžíce smetana
4 ks pečivo
1 lžička jablečný ocet
1 špetka pepř
1 lžíce olivový olej
2 lžíce červené víno
1 ks červená paprika
1 ks žlutá paprika
1 svazek jarní cibulka
1 ks salátová okurka

Postup přípravy receptu

  1. Ani v létě nemusíme zanevřít na polévky, ale je nejlepší příležitost vyzkoušet je trochu jinak - za studena. Takovou typickou studenou polévkou je oblíbené španělské gazpacho, které zasytí, osvěží a dodá vám notnou dávku vitamínů ze syrové čerstvé zeleniny. Příprava je opravdu jednoduchá a zvládne ji každý

  2. Budeme potřebovat asi čtyři větší, spařená a oloupaná rajčata, salátovou okurku, červenou a žlutou papriku, svazek jarní cibulky, petrželku, česnek, k dochucení pak červené víno, olivový olej, jablečný ocet, trochu cukru, pepř, sůl, může být i špetka chilli

  3. Omytou a na kousky pokrájenou zeleninu a česnek vložíme do mixéru a vše rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme olej, víno, trošku cukru, citronovou šťávu nebo trochu octa a znovu mixujeme. Pokud je směs příliš hustá, můžeme rozředit trochou vody. Takto připravenou směs necháme dobře vychladit

  4. Poté tradiční španělské gazpacho rozdělíme do misek a podáváme ozdobené petrželkou, s kousky salátové okurky, zakápnuté smetanou a přidáme i opečené krutony. Gazpacho můžeme dozdobit kousky černých oliv.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!