Tradiční španělské gazpacho recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 lžíce cukr 3 stroužky česnek 1 špetka sůl 1 svazek petrželka 4 ks rajčata 1 lžíce smetana 4 ks pečivo 1 lžička jablečný ocet 1 špetka pepř 1 lžíce olivový olej 2 lžíce červené víno 1 ks červená paprika 1 ks žlutá paprika 1 svazek jarní cibulka 1 ks salátová okurka
Postup Tradiční španělské gazpacho
Postup přípravy receptu
-
Ani v létě nemusíme zanevřít na polévky, ale je nejlepší příležitost vyzkoušet je trochu jinak - za studena. Takovou typickou studenou polévkou je oblíbené španělské gazpacho, které zasytí, osvěží a dodá vám notnou dávku vitamínů ze syrové čerstvé zeleniny. Příprava je opravdu jednoduchá a zvládne ji každý
Budeme potřebovat asi čtyři větší, spařená a oloupaná rajčata, salátovou okurku, červenou a žlutou papriku, svazek jarní cibulky, petrželku, česnek, k dochucení pak červené víno, olivový olej, jablečný ocet, trochu cukru, pepř, sůl, může být i špetka chilli
Omytou a na kousky pokrájenou zeleninu a česnek vložíme do mixéru a vše rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme olej, víno, trošku cukru, citronovou šťávu nebo trochu octa a znovu mixujeme. Pokud je směs příliš hustá, můžeme rozředit trochou vody. Takto připravenou směs necháme dobře vychladit
Poté tradiční španělské gazpacho rozdělíme do misek a podáváme ozdobené petrželkou, s kousky salátové okurky, zakápnuté smetanou a přidáme i opečené krutony. Gazpacho můžeme dozdobit kousky černých oliv.