Tom yum - thajská ostrá polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

750 ml voda
20 dkg hlíva ústřičná
100 ml kokosové mléko
12 ks cherry rajčata
1 ks chilli paprika
1 lžíce limetkový džus
2 snítky citronová tráva
5 plátků galangal
4 lístky kafir limetka
1 lžíce rybí polévka Nam Pla
2 lžíce tom yum pasta Nam Prik
podle potřeby
krevety
kuřecí maso
podle chuti
čerstvý koriandr

Postup přípravy receptu

  1. Vodu přivedeme do varu a vhodíme syrové krevety nebo kuřecí prsa nakrájená na menší kousky. Podle toho co použijeme, budeme nazývat polévku Tom Yum Goong - krevety, nebo Tom Yum Gai - kuřecí.

  2. Citronelu naklepeme tupou hranou nože, odřízneme 4 - 5 plátků galangalu nebo zázvoru, pomačkáme 5 až 6 lístků kafir limetky. Nemáme-li limetku, můžeme použít lístky citronu a vhodíme do vody.

  3. Hlívu nakrájíme na střední kousky, cherry rajčata nakrájíme na půlky a přidáme do polévky. Chilli papričku naklepeme tupou stranou nože a přidáme do vařící polévky. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Poté přidáme lžíci Nam Pla a 2 lžíce Nam Prik a jednu nebo dvě lžíce limetkového juicu a polévku zamícháme.

  4. Tom yum - thajskou ostrou polévku podáváme horkou. Krevety a kuřecí maso můžeme vynechat a máme vynikající polévku pro ty nešťastníky vegetariány. Tato polévka je velice zdravá a zvláště jako vyprošťovák bez konkurence, mohu přísahat z vlastní zkušenosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!