Telecí steak s houbami a polentou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce smetana
1 lžíce ocet balsamico
80 ml hovězí vývar
640 g telecí maso
300 ks čerstvé houby
podle chuti
sůl
majoránka
mletý pepř
muškátový oříšek
příloha
50 g máslo
250 ml mléko
80 g polenta
podle potřeby
máslo
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé houby (třeba hlívu, lišky a hříbky) dobře vyčistíme a nakrájíme na menší kousky. Telecí maso rozdělíme na plátky po zhruba 160 g, opláchneme a osušíme. Plátky telecího opepříme.

  2. Máslo s troškou oleje rozehřejeme na pánvi, vložíme plátky masa a orestujeme prudce z obou stran. Po 2 minutách přidáme nakrájené houby a teplotu snížíme. Restujeme a jakmile vidíme, že je maso hotové, vyjmeme jej a udržujeme v teple.

  3. Houby podlijeme octem balsamico, teplým vývarem a pomalu vaříme do změknutí. Dochutíme solí, pepřem a čerstvou majoránkou.

  4. Mléko dáme společně vařit s máslem, solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Za stálého míchání sypeme polentu a mícháme, dokud nebude dobře hustá a krémová. Odstavíme a promícháme s našlehanou smetanou.

  5. Telecí steak upravíme na talíř, podlijeme houbovou směsí a doplníme polentou. Telecí steak s houbami a polentou podáváme jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!