Telecí řízky na víně, šalotce a houbách recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
60 g máslo
250 g šalotka
250 ml bílé víno
1 lžíce olivový olej
250 g čerstvé žampiony
čerstvě mletý černý pepř
600 g telecí kýta
250 ml sladká smetana 33%

Postup přípravy receptu

  1. Telecí kýtu omyjeme, osušíme, pokrájíme na řízky, po obvodu vícekrát nařežeme, naklepeme, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z obou stran. Řízky necháme chvíli odpočinout. Malé žampiony ponecháme v celku a neloupeme, protože ve slupce je nejvíce chuti, žampiony jen očistíme vlhkým hadříčkem. Šalotku očistíme a pokrájíme na hrubší kroužky

  2. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje s lžící másla, na kterém zprudka opečeme připravené řízky z obou stran a vybereme na talíř. Do výpeku přidáme máslo, snížíme plamen, orestujeme pokrájenou šalotku do sklovita, vrátíme do hrnce opečené telecí řízky, podlijeme vínem (Sauvignon blanc), přikryjeme pokličkou a dusíme na nejnižším plameni doměkka

  3. Na pánvi na másle zvlášť opečeme žampiony do odpaření tekutiny, získají tak delikátní chuť, opečené žampiony přidáme k hotovému masu. Přilijeme sladkou smetanu, necháme už jen krátce projít varem a máme hotovo

  4. Telecí řízky na víně, šalotce a houbách nabereme na talíře. Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo různé těstoviny, ale i kynutý vařený knedlík anebo bramborové knedlíky, co komu chutná. Je to vynikající jídlo velmi jemné delikátní chuti po vínu a sladké smetaně s houbami a jemným masem. Je to úžasná pochoutka, která je navíc rychle hotová.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!