Tažený závin recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
2 ks žloutek
120 ml voda
1 lžíce jablečný ocet
250 g hladká mouka
na potření
50 g máslo
náplň
50 ml rum
500 g jablko
50 g rozinky
0 ks citron
30 g mandle
50 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
60 g bílá strouhanka
na ozdobu
cukr moučka
podle chuti
2 lžičky mletá skořice
podle potřeby
mouka na podsypání

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky propláchneme, necháme okapat a potom je zalijeme rumem. Hladkou mouku prosejeme se solí, přidáme žloutky a vlažnou vodu s octem. Těsto propracujeme, zabalíme do fólie a necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.

  2. Těsto rozválíme na tenký plát, přikryjeme nahřátou utěrkou a necháme 15 minut odpočinout. Těsto přendáme na pomoučněnou utěrku a vytáhneme hřbetem ruky na tenký plát s rozměry asi 60 x 50 cm.

  3. Nakyslá jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Plát těsta potřeme částí rozpuštěného másla, posypeme strouhankou a na ni rozložíme jablka. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, nasekanými mandlemi a polijeme zbylým rumem. Těsto stočíme pomocí utěrky do závinu.

  4. Závin dáme na plech, potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme při 160 °C asi 40 minut. Během pečení dvakrát potřeme rozpuštěným máslem. Ještě teplý závin posypeme cukrem moučka.

  5. Tažený závin po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako křehký moučník ke svačině s šálkem kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!