Tažený závin recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 2 ks žloutek 120 ml voda 1 lžíce jablečný ocet 250 g hladká mouka na potření 50 g máslo náplň 50 ml rum 500 g jablko 50 g rozinky 0 ks citron 30 g mandle 50 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 60 g bílá strouhanka na ozdobu cukr moučka podle chuti 2 lžičky mletá skořice podle potřeby mouka na podsypání
Postup Tažený závin recept
Postup přípravy receptu
-
Rozinky propláchneme, necháme okapat a potom je zalijeme rumem. Hladkou mouku prosejeme se solí, přidáme žloutky a vlažnou vodu s octem. Těsto propracujeme, zabalíme do fólie a necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.
Těsto rozválíme na tenký plát, přikryjeme nahřátou utěrkou a necháme 15 minut odpočinout. Těsto přendáme na pomoučněnou utěrku a vytáhneme hřbetem ruky na tenký plát s rozměry asi 60 x 50 cm.
Nakyslá jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Plát těsta potřeme částí rozpuštěného másla, posypeme strouhankou a na ni rozložíme jablka. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, nasekanými mandlemi a polijeme zbylým rumem. Těsto stočíme pomocí utěrky do závinu.
Závin dáme na plech, potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme při 160 °C asi 40 minut. Během pečení dvakrát potřeme rozpuštěným máslem. Ještě teplý závin posypeme cukrem moučka.
Tažený závin po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako křehký moučník ke svačině s šálkem kávy nebo čaje.