Tatranské koule recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 1 lžička sůl 1 ks vejce 1 ks cibule 2 l voda 250 g hladká mouka 250 g hrubá mouka 2 lžičky mletá červená paprika 500 g uzené maso 500 g kyselé zelí 1 špetka mletý černý pepř 3 ks větší brambory
Postup Tatranské koule recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si nachystáme kyselé zelí, očištěné brambory nakrájené na větší kusy, uzené maso, které nakrájíme na malé kostky (nejlépe uzenou rolku z plecka), nadrobno nakrájenou cibuli a protlačené stroužky česneku.
Do hrnce s vodou dáme vařit zelí, brambory, přidáme 2 kávové lžičky červené mleté papriky a 1 lžičku soli. Solíme raději méně, vzhledem k tomu, že uzené maso je samo o sobě dosti slané. Hrnec přikryjeme a vaříme na mírném plameni do polozměknutí brambor.
Mezitím si připravíme těsto a to tak, že smícháme dohromady hladkou a hrubou mouku, 1 vejce, cibuli, česnek, uzené maso a podle chuti špetku soli a pepře. Pozor, těsto se nesmí lepit!
Z hotového těsta vytváříme koule velikostí podle vlastního uvážení a dáme vařit na 45 minut do hrnce se zelím a bramborami. Pokud by docházelo k úbytku vody, je možné mírně podlévat.
Hotové tatranské koule ihned podáváme s uvařeným zelím a brambory. K tomuto pokrmu je vhodné i dobře vychlazené pivo.