Svíčková na smetaně z trouby recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 g máslo
1 ks cibule
1 ks citron
200 ml smetana na šlehání
50 g špek
2 listy bobkový list
10 kuliček celý pepř
800 g hovězí svíčková
4 kuličky celé nové koření
podle potřeby
cukr
mléko
hladká mouka
marináda
sůl
1 lžíce ocet
200 g celer
mletý pepř
podle chuti
1 ks petržel

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nastrouháme. Prošpikujeme maso. Osolíme ho, opepříme.

  2. Maso dáme do hrnce nebo pekáče a posypeme ho nastrouhanou zeleninou, cibulí, kořením, pokapeme citronovou šťávou. Vše lehce zastříkneme octem a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme přes noc v lednici odležet.

  3. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody, asi 2 dl, a dusíme v troubě pod poklicí doměkka. Měkké maso vyjmeme, odstraníme koření.

  4. Zeleninu se šťávou přelijeme do hrnce a pomalu přivedeme k varu. Zahustíme hladkou moukou. Zalijeme smetanou ke šlehání a provaříme. Nakonec vše přecedíme. Podle chuti omáčku osolíme, okyselíme citronovou šťávou, octem nebo přisladíme. Maso nakrájíme na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme.

  5. Svíčkovou na smetaně z trouby podáváme klasicky, s houskovým knedlíkem, brusinkami a kopečkem šlehačky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!