Sváteční krocan recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce strouhanka
30 g celer
4 ks rajče
250 g žampiony
20 g hladká mouka
250 g malá cibulka
1 lžíce čerstvá petrželová nať
1 ks mladý krocan
30 g tučná slanina
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
tuk
pikantní vývar

Postup přípravy receptu

  1. Připraveného krocana umyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme a okořeníme. Játra, žaludek a srdce pokrájíme nadrobno.

  2. Nakrájenou slaninu rozpustíme a přidáme jednu nakrájenou cibuli a celer, drobky a dusíme asi 5 minut. Přidáme 50 g očištěných a nakrájených žampionů a dusíme ještě asi 3 minuty. Osolíme, okořeníme, přidáme petrželovou nať, cibuli a za dalších 15 minut zbylé žampiony. Všechno dusíme ještě 15 minut. Přidáme křížem nakrojená rajčata. Podle potřeby zahustíme strouhankou.

  3. Krocana naplníme a dáme péct. Asi po hodině pečení při teplotě 225°C - 250 °C vybereme hotového krocana a zeleninu, vypečenou šťávu dolijeme vodou na 3,75 dl. Zahustíme ji moukou a ochutíme solí, kořením a pikantním vývarem.

  4. Svátečního krocana rozdělíme na porce a podáváme s náplní a zeleninou.

  5. Tip: Krocan bude mít mimořádně křupavou a opečenou kůži, když ho 10 minut před dopečením potřeme ledovou vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!