Sváteční drůbeží vývar consomé recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
1/2 ks cibule
5 ks bílek
1 ks rajče
1/4 ks pórek
1 ks mrkev
1 ks bobkový list
1 řapík řapíkatý celer
2,5 l drůbeží vývar
15 kuliček celý černý pepř
5 kuliček celé nové koření
500 g mleté drůbeží maso
1 ks menší cibule se slupkou

Postup přípravy receptu

  1. Základem consomé je klasický drůběží vývar, který si připravíme den předem z kuřecích skeletů, kostí a odřezků drůbežího masa se zeleninou a polévkovým kořením. Slitý vývar uchováme v lednici do druhého dne

  2. Vlastní příprava consomé. Menší cibuli se slupkou rozkrojíme na poloviny a na pánvi ze všech stran opečeme dotmava. Očištěný řapíkatý celer a větší mrkev nastrouháme najemno a promícháme s jemně nasekanou cibulkou, nasekaným pórkem a mletým drůbežím masem. Poté do směsi důkladně zapracujeme lehce prošlehané bílky

  3. Vše vložíme do většího hrnce, osolíme a zalijeme den předem připraveným studeným vývarem a velmi důkladně rozmícháme. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, přidáme opečenou cibuli, nakrájené větší rajče, česnek a sítko s bylinkami (bobkový list, celý černý pepř, nové koření). Polévku zvolna vaříme asi 2 hodiny. Potom vývar naběračkou postupně scedíme přes plátýmko do polévkové mísy

  4. Sváteční drůbeží vývar consomé servírujeme podle obliby a chuti třeba s játrovými nebo masovými knedlíčky, nebo jen tak se zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!