Surikatí potahovaný dort recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

120 ml olej
4 ks vejce
2/3 ks máslo
marmeláda
1 lžíce kakao
300 ml mléko
4 lžíce voda
3/4 balíčku prášek do pečiva
1 lžíce cukr krupice
160 g cukr moučka
1/2 kg cukr moučka
80 ml vařící voda
1/4 kg sušené mléko
1 balíček vanilkový cukr
200 g hladká mouka
1 ks vanilkový pudinkový prášek
5 kapek mandlová tresť
potravinářské barvivo
2 lžíce sirup

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si korpus. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh a přidáme polovinu cukru. Ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru do pěny a postupně přidáváme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva

  2. Nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků

  3. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (nebo na pečící papir) a pečeme na 175 °C asi 25 - 30 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout

  4. Připravíme si krém. Mléko (200 ml) přivedeme k varu. Ve zbytku mléka rozšleháme pudink s cukrem. Za stálého míchání necháme dojít k varu a chvilku povaříme. Odstavíme a pudink mícháme, než vychladne. Změklé máslo při pokojové teplotě vyšleháme a pomalu přidáváme studený pudink

  5. Vychladlý korpus rozkrojíme a pomažeme tenkou vrstvou marmelády a namažeme krémem. Slepíme. Celý dort namažeme slabou vrstvou krému, aby se nám na něj dobře dávala potahovací hmota

  6. Nakonec si připravíme potahovací hmotu. K sušenému polotučnému mléku s cukrem přidáme sirup (jakýkoliv je po ruce), tresť (mandlovou, rumovou) a přidáváme vodu. Na těsto jsem potřebovala moře trpělivosti. Vody jsem dala o dost víc, ale hodně pomalu

  7. Nakonec když už vypadalo jako těsto, zpracovávala jsem jej po menších kuličkách, kdy jsem si jenom namáčela maximálně trochu prsty do vody. Těsto, se kterým nepracujeme, dáme do igelitového pytlíku, protože na vzduchu rychle tvrdne

  8. Na pracovní desku jsem si dala trochu potravinářského barviva a zakápla pár kapkami vody. V tom jsem si různé kusy potahovací hmoty obarvila a dobře zpracovala. Na desce vysypané moučkovým cukrem jsem rozválela potahovací hmotu asi na 3 mm. Opatrně přeneseme na dort a uhladíme, zbytky odkrojíme

  9. Na dort jsem dělala růže. Vánočními vykrajovátky jsem udělala lístky a špičkou nože jsem naznačila žilky. Na růže jsem si z vyválené hmoty připravila okvětní lístky. Růži jsem spojila a zespoda seřízla nožem do roviny. Na dort jsem tyto ozdoby lepila rumem

  10. Surikaty jsem zespoda obtočila papírem na pečení a dala na dort. Doba přípravy je opravdu jen orientační. Surikatí potahovaný dort skladujeme v chladu a suchu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!