Štýrské vepřové maso s křenovo-houskovou kaší a kořenovou zeleninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 špetka sůl
1 lžička petrželka
900 ml mléko
2 lžíce smetana
0,5 ks celer
2 ks mrkev
1 ks petržel
6 ks houska
2 lžíce křen
2 ks bobkový list
1 špetka mletý bílý pepř
5 kuliček černý pepř
jarní cibulka
800 g vepřová krkovice
1 špetka mletý muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso opláchneme a společně s očištěnou zeleninou a kořením vložíme do vroucí vody. Vaříme do měkka, asi 45 minut

  2. Housky, nejlépe z předešlého dne, nakrájíme na kostičky o hraně asi 2 centimetry. Křen oloupeme a nastrouháme. Petrželku nasekáme na jemno. V hrnci převaříme mléko společně s kořením, křenem a petrželkou. Přidáme housku a necháme táhnout, až nám houska mléko zahustí a udělá se hustší kaše. Přidáme smetanu na zjemnění

  3. Uvařené maso vyjmeme, nakrájíme na plátky. Na talíř dáme křenovou housku, na ni dáme nakrájené maso a posypeme nakrájenou zeleninou z vývaru

  4. Štýrské vepřové maso s křenovo-houskovou kaší a kořenovou zeleninou podáváme ozdobené nakrájenou jarní cibulkou

  5. Zdroj: Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012

  6. Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!