Stephaniebraten - Štefanská pečínka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
3 ks vejce
2 ks vejce
1 ks cibule
2 lžíce slunečnicový olej
1 lžíce mletá sladká paprika
čerstvě mletý černý pepř
sušená majoránka
2 ks včerejší houska
strouhanka na zahuštění
600 g mleté hovězí a vepřové maso

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mleté hovězí maso a mleté vepřové plecko v poměru 1:1, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme mletou sladkou červenou papriku, majoránku, prolisovaný česnek, na oleji orestovanou na kostky pokrájenou a vychladlou cibuli, celá vejce, ve vodě namočené a dobře vymačkané včerejší žemle

  2. Všechno spolu dobře zpracujeme rukama a zahustíme strouhankou na tvarovatelnou hmotu, kterou necháme v chladničce asi 1 hodinu odpočívat, aby se dobře propojily všechny chutě

  3. Zatím uvaříme vejce natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Na plech vystlaný pečicím papírem dáme připravenou masovou směs, vytvarujeme z ní podlouhlý bochník. Nahoru ve střední čáře vyhloubíme rukama v masovém bochníku podélnou jamku, do které po délce uložíme vejce uvařená natvrdo pěkně za sebou. Masovou směsí vejce uzavřeme a povrch naplněného masového bochníku uhladíme ve vodě navlhčenými rukama z každé strany dohladka

  4. Bochník vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C na funkci horní a dolní ohřev. Pečeme při této teplotě asi 1 hodinu, až bude povrch fašírky pěkné zlato-hnědé barvy a dokřupava. Vybereme z trouby, upečenou fašírku položíme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 30 minut odpočívat, aby se ustálily šťávy, potom fašírku pokrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm

  5. Stephaniebraten - Štefanskou pečínku servírujeme za tepla jako samostatné jídlo s bramborovou kaší a jemným zeleným listovým salátem anebo rajčatovým salátem. Také můžeme podávat na vrchu některé zeleninové omáčky s vařenými brambory

  6. Stephaniebraten - Štefanskou pečínku za studena podáváme jako samostatnou večeři s čerstvým doma upečeným chlebem a obložíme domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami a plátky sezónní zeleniny, například rajčat a zelené papriky

  7. Za studena je tato plněná fašírka výborná jako jídlo na pikniky, školní výlety i se sebou na cesty. Je vynikající a efektní součástí masových obložených mís a studeného bufetu. Je skvělým pohoštěním pro návštěvy. Pečínka se dá upéct v předstihu, pokrájet a mít ji připravenou dopředu v chladničce

  8. Štefanská pečínka je tradiční rakouský pokrm a má mnoho různých variant. Recept je poměrně jednoduchý a velmi variabilní, proto je mimořádně oblíbený a rozšířil se i do okolních států, kde se těší také velké oblibě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!