Staročeské pečené brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 palička česnek
3-4 lžíce sůl
250 g máslo
2 kg brambory

Postup přípravy receptu

  1. Kvalitní nové brambory, nejlépe o průměru kolem 7 cm, důkladně omyjeme a dáme do mísy nebo hrnce, kde je důkladně posypeme solí a protřepeme, aby se obalily v soli. Brambory neloupeme. Ještě mokré brambory vysypeme na plech nebo pekáč a pečeme v troubě při vyšší teplotě kolem 200 °C.

  2. Asi po půlhodině je obrátíme, aby strana, která byla u dna pekáče, byla nyní nahoře a pečeme dalších asi 20 až 30 minut. Brambory by měly mít kůrčičku. Při pečení je nutno s brambory opatrně manipulovat, nepíchat do nich, někdy je pak horká pára roztrhne a je to velmi horké.

  3. Než se brambory upečou, připravíme si česnek a čerstvé máslo. Česnek oloupeme a prolisujeme. Máslo necháme ztuhnout a nakrájíme na kostky.

  4. Po upečení vsypeme brambory do mísy na přiměřené množství másla a posypeme prolisovaným česnekem. Opět promícháme. Máslo se rozpustí a brambory se ochutí česnekem.

  5. U mé prababičky se staročeské pečené brambory jedly z jedné mísy, rozmačkávaly vidličkou a soustem se vybíralo rozpuštěné máslo na dně mísy. Pije se k nim podmáslí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!