Staročeská poctivá rajská polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3-4 lžíce cukr
2 l vývar
1-2 ks cibule
0 ks celer
3 ks mrkev
1 ks petržel
3 ks bobkový list
7 ks nové koření
1 hrst celerová nať
1 kg pasírovaná rajčata
podle chuti
sůl
podle potřeby
máslo
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Množství ingrediencí je na poctivých 5 litrů polévky. Jednu velkou cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev, petržel a půl bulvy celeru očistíme a nastrouháme nahrubo.

  2. Cibuli lehce zpěníme na másle a olivovém oleji. Následně přidáme bobkový list, nové koření, dále nastrouhanou mrkev, petržel a celer - nebojíme se předepsaného množství. Přidáme poctivou hrst sušené celerové natě - pro výslednou chuť je to dost důležité a dvě polévkové lžíce cukru.

  3. Asi 10 minut zeleninu restujeme a poté zalijeme cca 2,5 l vývarem. Můžeme použít i vodu, v tom případě přidáme 3 kostky zeleninového bujonu. Zeleninu dusíme 30 - 40 minut.

  4. Na závěr dušení do hrnce přidáme pasírovaná rajčata - třikrát 500 g. Mám vyzkoušené a osvědčené 500 g balení v tetrapacku (poloviční velikost krabicového mléka). Necháme 5 minut provařit a dochutíme, pravděpodobně cukrem - podle kyselosti pasírovaných rajčat přidáváme 2 - 3 polevkové lžíce cukru a popřípadě přisolíme.

  5. Staročeskou poctivou rajskou polévku podáváme samotnou nebo s pečivem podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!