Staročeská poctivá rajská polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3-4 lžíce cukr 2 l vývar 1-2 ks cibule 0 ks celer 3 ks mrkev 1 ks petržel 3 ks bobkový list 7 ks nové koření 1 hrst celerová nať 1 kg pasírovaná rajčata podle chuti sůl podle potřeby máslo olivový olej
Postup Staročeská poctivá rajská polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Množství ingrediencí je na poctivých 5 litrů polévky. Jednu velkou cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev, petržel a půl bulvy celeru očistíme a nastrouháme nahrubo.
Cibuli lehce zpěníme na másle a olivovém oleji. Následně přidáme bobkový list, nové koření, dále nastrouhanou mrkev, petržel a celer - nebojíme se předepsaného množství. Přidáme poctivou hrst sušené celerové natě - pro výslednou chuť je to dost důležité a dvě polévkové lžíce cukru.
Asi 10 minut zeleninu restujeme a poté zalijeme cca 2,5 l vývarem. Můžeme použít i vodu, v tom případě přidáme 3 kostky zeleninového bujonu. Zeleninu dusíme 30 - 40 minut.
Na závěr dušení do hrnce přidáme pasírovaná rajčata - třikrát 500 g. Mám vyzkoušené a osvědčené 500 g balení v tetrapacku (poloviční velikost krabicového mléka). Necháme 5 minut provařit a dochutíme, pravděpodobně cukrem - podle kyselosti pasírovaných rajčat přidáváme 2 - 3 polevkové lžíce cukru a popřípadě přisolíme.
Staročeskou poctivou rajskou polévku podáváme samotnou nebo s pečivem podle chuti.