Špenátová polévka se ztraceným vejcem a uzeným lososem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
4 ks vejce
2 lžíce máslo
0 dl ocet
1 ks cibule
0 kostek masox
1 špetka mletý pepř
1 lžíce hladká mouka
200 g listový špenát
1 plátek uzený losos
250 ml smetana 12%

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme jemně nakrájenou menší cibulku a na másle nebo oleji osmažíme. Přidáme listový nebo 1 mražený špenát, zalijeme trochou vody, osolíme a asi 5 minut povaříme. Odstavíme, a ponorným mixérem dobře rozmixujeme. Špenátovou polévku dolijeme vodou na požadovanou hustotu.

  2. Pak dobře promícháme smetanu se lžící hladké mouky a za stálého míchání naléváme do špenátové polévky. Dochutíme pepřem, solí, polévkovým kořením, případně vložíme kousek kostky masoxu, chvilku povaříme a odstavíme.

  3. Připravíme si ztracené vejce: Do vroucí vody s octem jemně vyklopíme vejce a vaříme, dokud je bílek tuhý a žloutek ještě tekutý. Ztracené vejce máme hotové za cca 3 minuty. Pro méně zkušené se mi osvědčilo tvořítko na ztracená vejce. A jde to velmi snadno.

  4. Špenátovou polévku nalijeme do talíře, vložíme ztracené vejce a podle chuti můžeme přidat malé kousky uzeného lososa. Je to vynikající pochoutka, ale jde to i bez něj.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!