Špenátová polévka se ztraceným vejcem a uzeným lososem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 4 ks vejce 2 lžíce máslo 0 dl ocet 1 ks cibule 0 kostek masox 1 špetka mletý pepř 1 lžíce hladká mouka 200 g listový špenát 1 plátek uzený losos 250 ml smetana 12%
Postup Špenátová polévka se ztraceným vejcem a uzeným lososem recept
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme jemně nakrájenou menší cibulku a na másle nebo oleji osmažíme. Přidáme listový nebo 1 mražený špenát, zalijeme trochou vody, osolíme a asi 5 minut povaříme. Odstavíme, a ponorným mixérem dobře rozmixujeme. Špenátovou polévku dolijeme vodou na požadovanou hustotu.
Pak dobře promícháme smetanu se lžící hladké mouky a za stálého míchání naléváme do špenátové polévky. Dochutíme pepřem, solí, polévkovým kořením, případně vložíme kousek kostky masoxu, chvilku povaříme a odstavíme.
Připravíme si ztracené vejce: Do vroucí vody s octem jemně vyklopíme vejce a vaříme, dokud je bílek tuhý a žloutek ještě tekutý. Ztracené vejce máme hotové za cca 3 minuty. Pro méně zkušené se mi osvědčilo tvořítko na ztracená vejce. A jde to velmi snadno.
Špenátovou polévku nalijeme do talíře, vložíme ztracené vejce a podle chuti můžeme přidat malé kousky uzeného lososa. Je to vynikající pochoutka, ale jde to i bez něj.