Špenátová polévka s parmazánem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 300 ml mléko 1 ks cibule 3 ks rohlík 1 balíček listový špenát 1 kostka zeleninový bujón podle chuti česnek sůl parmazán mletý pepř muškátový oříšek podle potřeby máslo olivový olej hladká mouka
Postup Špenátová polévka s parmazánem recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Cibuli zpěníme na olivovém oleji s kousky nasekaného česneku. Po chvilce přidáme listový špenát (možno použít i obyčejný špenátový polotovar z obchodu), po chvilce zaprášíme hladkou moukou a přidáme kostku zeleninového vývaru. Přilijeme cca 3 dl mléka. Nebojte, špenát pustí dostatek vody. Chvilku povaříme, abychom se zbavili moučné chuti. Přidáme špetku muškátového oříšku a dle libosti dochutíme pepřem a solí.
Za pomoci ponorného mixéru špenát a kousky česneku rozmixujeme.
Na pánvičce opečeme na másle a olivovém oleji housku, veku, toast nebo rohlík nakrájený na kostičky. Osmahneme dozlatova.
Opečené krutony nasypeme na talíř s polévkou a porci přesypeme troškou sýra. Ideálně parmazán, ale pokud není, stačí i obyčejný ementál nebo eidam. Pokud budeme dávat parmazán, pozor na přesolení.
Hotovou porci špenátové polévky překápneme pár kapkami extra virgin olivového oleje. Polévku je možno dozdobit kopečkem zakysané smetany promíchané s česnekem.