Špenátová polévka s parmazánem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

300 ml mléko
1 ks cibule
3 ks rohlík
1 balíček listový špenát
1 kostka zeleninový bujón
podle chuti
česnek
sůl
parmazán
mletý pepř
muškátový oříšek
podle potřeby
máslo
olivový olej
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Cibuli zpěníme na olivovém oleji s kousky nasekaného česneku. Po chvilce přidáme listový špenát (možno použít i obyčejný špenátový polotovar z obchodu), po chvilce zaprášíme hladkou moukou a přidáme kostku zeleninového vývaru. Přilijeme cca 3 dl mléka. Nebojte, špenát pustí dostatek vody. Chvilku povaříme, abychom se zbavili moučné chuti. Přidáme špetku muškátového oříšku a dle libosti dochutíme pepřem a solí.

  2. Za pomoci ponorného mixéru špenát a kousky česneku rozmixujeme.

  3. Na pánvičce opečeme na másle a olivovém oleji housku, veku, toast nebo rohlík nakrájený na kostičky. Osmahneme dozlatova.

  4. Opečené krutony nasypeme na talíř s polévkou a porci přesypeme troškou sýra. Ideálně parmazán, ale pokud není, stačí i obyčejný ementál nebo eidam. Pokud budeme dávat parmazán, pozor na přesolení.

  5. Hotovou porci špenátové polévky překápneme pár kapkami extra virgin olivového oleje. Polévku je možno dozdobit kopečkem zakysané smetany promíchané s česnekem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!