Špekové knedlíky se zelím recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

příloha
1 lžíce cukr
1 ks brambory
1 lžíce drcený kmín
1 sklenice sterilované zelí
3 lžičky cukerín
těsto
40 dkg slanina
1 lžička sůl
3 ks vejce
1 lžíce ocet
3 dl mléko
2-3 ks cibule
10 ks rohlík
1 hrst sekaná petrželka
30 dkg hrubá mouka
drcený kmín
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Příprava špekových knedlíků

  2. Nejprve si nakrájíme 10 rohlíků na kostičky. Pokud mi zbývají rohlíky, nakrájím je na kostičky a dám do mrazničky. Dávám je po 5 ks. Vždycky se hodí. Libovou uzenou slaninu, popřípadě uzené koleno, taktéž nakrájíme na kostičky. Dále si připravíme asi 3 dl mléka, do kterého rozklepneme vejce. Pak směs osolíme a rozkvedláme. Cibule oloupeme a nasekáme najemno.

  3. Ve vyšší pánvi osmažíme cibule. Přidáme slaninu nebo uzené, které na cibulce trochu osmažíme, přidáme hodně petrželové natě a osolíme, opepříme a přidáme také drcený kmín. Nakrájené rohlíky dáme do mléka s rozšlehanými vejci, přidáme osmažené uzené a zahustíme hrubou moukou. Vypracujeme hladké těsto.

  4. Ze špekového těsta uděláme koule. Špekové knedlíky zavaříme asi 10 minut ve vroucí vodě. Špekové knedlíky dávám také na tác samostatně zmrazit. V tomto případě je pak nerozmrazené dáme do vařící vody a vaříme 20 minut. Z tohoto množství je 24 ks knedlíků.

  5. Příprava zelí

  6. Sterilované zelí slijeme a pokrájíme. Dáme ho do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme trochu octa, drceného kmínu, 3 ks cukerínu a trochu cukru. Zelí povaříme a zahustíme strouhaným syrovým bramborem. Ke špekovým knedlíkům se toto zelí výborně hodí.

  7. Špekové knedlíky rozpůlíme a podáváme se zelím a smaženou cibulkou na sádle. Špekové knedlíky se zelím podáváme teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!