Špekové knedlíky se zelím recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- příloha 1 lžíce cukr 1 ks brambory 1 lžíce drcený kmín 1 sklenice sterilované zelí 3 lžičky cukerín těsto 40 dkg slanina 1 lžička sůl 3 ks vejce 1 lžíce ocet 3 dl mléko 2-3 ks cibule 10 ks rohlík 1 hrst sekaná petrželka 30 dkg hrubá mouka drcený kmín mletý černý pepř
Postup Špekové knedlíky se zelím recept
Postup přípravy receptu
-
Příprava špekových knedlíků
Nejprve si nakrájíme 10 rohlíků na kostičky. Pokud mi zbývají rohlíky, nakrájím je na kostičky a dám do mrazničky. Dávám je po 5 ks. Vždycky se hodí. Libovou uzenou slaninu, popřípadě uzené koleno, taktéž nakrájíme na kostičky. Dále si připravíme asi 3 dl mléka, do kterého rozklepneme vejce. Pak směs osolíme a rozkvedláme. Cibule oloupeme a nasekáme najemno.
Ve vyšší pánvi osmažíme cibule. Přidáme slaninu nebo uzené, které na cibulce trochu osmažíme, přidáme hodně petrželové natě a osolíme, opepříme a přidáme také drcený kmín. Nakrájené rohlíky dáme do mléka s rozšlehanými vejci, přidáme osmažené uzené a zahustíme hrubou moukou. Vypracujeme hladké těsto.
Ze špekového těsta uděláme koule. Špekové knedlíky zavaříme asi 10 minut ve vroucí vodě. Špekové knedlíky dávám také na tác samostatně zmrazit. V tomto případě je pak nerozmrazené dáme do vařící vody a vaříme 20 minut. Z tohoto množství je 24 ks knedlíků.
Příprava zelí
Sterilované zelí slijeme a pokrájíme. Dáme ho do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme trochu octa, drceného kmínu, 3 ks cukerínu a trochu cukru. Zelí povaříme a zahustíme strouhaným syrovým bramborem. Ke špekovým knedlíkům se toto zelí výborně hodí.
Špekové knedlíky rozpůlíme a podáváme se zelím a smaženou cibulkou na sádle. Špekové knedlíky se zelím podáváme teplé.