Šneci po pražsku recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
1 špetka sůl
6 lžic máslo
3 lžíce smetana
3 ks žemle
2 ks sardelky
2 ks žloutky
1 špetka muškátový oříšek
1 l zeleninový vývar
1 hrst čerstvá petrželka
1 špetka bílý mletý pepř
24 ks šneků

Postup přípravy receptu

  1. Mít na vánočním menu šneky bývalo zažitou tradicí, ještě dnes ji některé podniky v hlavním městě drží. Coby postní jídlo se obvykle hlemýždi připravovali k obědu čtyřiadvacátého prosince. Šneky však hospodyně dělávaly i během roku

  2. hlavní sezona, kdy je děti chodily sbírat a pak prodávat na trzích, bývala v dubnu a květnu. Následující recept je neodmyslitelně spjat s restaurací U Vladařů

  3. Šneky zbavíme případných parazitů na ulitách a necháme je hodinu povařit v osolené vodě se lžící octa. Po uvaření je špičatým nástrojem vyjmeme z ulit, přičemž dáváme pozor, abychom neutrhli ocásek. Ulity vrátíme zpět do vroucí vody a další hodinu je necháme vyvařit. Maso zbavíme ocásků s blánou a vaříme další hodinu v zeleninovém vývaru

  4. Pak šnečí maso slijeme, jemně nasekáme, žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou, přidáme žloutky, tři lžíce rozpuštěného másla a utřené sardelky. Přimícháme najemno nasekanou petržel

  5. Takto připravenou fáší naplníme ulity šneků, pomažeme rozpuštěným máslem s česnekem, vložíme do zapékací misky a necháme péct asi deset minut v troubě vyhřáté na 190 °C

  6. Šneky po pražsku po upečení servírujeme na sváteční stůl

  7. Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!