Šneci po pražsku recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1 špetka sůl 6 lžic máslo 3 lžíce smetana 3 ks žemle 2 ks sardelky 2 ks žloutky 1 špetka muškátový oříšek 1 l zeleninový vývar 1 hrst čerstvá petrželka 1 špetka bílý mletý pepř 24 ks šneků
Postup Šneci po pražsku
Postup přípravy receptu
-
Mít na vánočním menu šneky bývalo zažitou tradicí, ještě dnes ji některé podniky v hlavním městě drží. Coby postní jídlo se obvykle hlemýždi připravovali k obědu čtyřiadvacátého prosince. Šneky však hospodyně dělávaly i během roku
hlavní sezona, kdy je děti chodily sbírat a pak prodávat na trzích, bývala v dubnu a květnu. Následující recept je neodmyslitelně spjat s restaurací U Vladařů
Šneky zbavíme případných parazitů na ulitách a necháme je hodinu povařit v osolené vodě se lžící octa. Po uvaření je špičatým nástrojem vyjmeme z ulit, přičemž dáváme pozor, abychom neutrhli ocásek. Ulity vrátíme zpět do vroucí vody a další hodinu je necháme vyvařit. Maso zbavíme ocásků s blánou a vaříme další hodinu v zeleninovém vývaru
Pak šnečí maso slijeme, jemně nasekáme, žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou, přidáme žloutky, tři lžíce rozpuštěného másla a utřené sardelky. Přimícháme najemno nasekanou petržel
Takto připravenou fáší naplníme ulity šneků, pomažeme rozpuštěným máslem s česnekem, vložíme do zapékací misky a necháme péct asi deset minut v troubě vyhřáté na 190 °C
Šneky po pražsku po upečení servírujeme na sváteční stůl
Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013