Šnečí letadélka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
1 lžíce ocet
3 listy bobkový list
1 l hovězí vývar
dijonská hořčice
20 listů kopřiva
100 g anglická slanina (plátky)
20 kuliček celý černý pepř
20 ks hlemýžď zahradní

Postup přípravy receptu

  1. Na 1 porci musíme na louce najít 10 šneků - sbíráme na jaře po dešti - šneci musí mít alespoň 3cm (podle zákona 114 o ochraně přírody se menší sbírat ani nesmí). Cestou z louky ješte natrháme kopřivové listí -1 list na 1 šneka

  2. Pokud bychom vařili v jiném ročním období z mražených hlemýžďů, použijeme místo kopřiv listový špenát

  3. Šneky očistíme a vhodíme do vroucí osolené vody na 10 minut, pak scedíme a necháme vychladnout. Mezitím vytáhneme papiňák a připravíme do něj vývar nebo vodu s rozpuštěným bujonem, česnek, bobkový list, lžíci octa, súl a celý pepř. Nyní vytaháme šneky z ulit, odřežeme vnitřnosti (zůstanou jen nohy) a poté několikrát opakovaně, dokud sliz zcela nezmizí, šneky posolíme, promneme a propláchneme. To se může opakovat klidně 10x. Poté šneky vložíme do papinova hrnce a hodinu v něm povaříme

  4. Zatím dáme spařit kopřivy. Nakrájíme slaninu na proužky cca 3x8cm (1 na každého šneka), pomažeme zlehka dijonskou hořčicí a na ni položíme list kopřiv (nebo špenátu). Listy upravime tak, aby nepřesahovaly přes slaninu

  5. Nalámeme si párátka na poloviny. Pokud zbydou kopřivy, zalijeme 90 °C vodou...bude i čajíček

  6. Až nám šneci vystydnou, položíme na kopřivy (1 šnek na 1 plátek), srolujeme jako koberec a propíchneme párátkem - vznikne takové letadélko. Rozpálíme na pánvi olej a zprudka z obou stran krátce opečeme

  7. Šnečí letadélka podáváme s pečivem nebo bramborem ozdobeným pažitkou

  8. Poznámka: Šneci z českých kuchyní pomalu mizí. Přitom je to škoda. Dříve to bývala sváteční (postní lahůdka). Vyvážíme je do Evropy - jen na jednoho Francouze připadá za rok cca 0,5 kg spořádaných šneků. U nás jen pár gramů na osobu. Vraťme je u nás na talíř.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!