Smetanová česneková polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 palička česnek
500 ml vývar
150 g máslo
500 ml mléko
2 ks cibule
200 ml bílé víno
50 ml olivový olej
4 lžíce hladká mouka
250 ml smetana na vaření
4 lžičky mořská sůl
podle chuti
bílý pepř
sušený tymián
na ozdobu
ovčí sýr
krutony

Postup přípravy receptu

  1. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a skoro všechny stroužky nastrouháme. Dva až tři stroužky odložíme na později.

  2. Cibuli dáme do hrnce na rozpálený olej s máslem, orestujeme na mírném plameni a přidáme česnek. Potom přidáme bílé víno, vývar, drcený tymián a vaříme pod pokličkou asi 15 minut. Mezitím v misce smícháme hladkou mouku s mlékem a potom postupně vlijeme do polévky. Polévku dochutíme soli a bílým pepřem a vaříme ještě 15 minut.

  3. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme, aby byla jemná. Na závěr přidáme smetanu na vaření a dva až tři stroužky česneku pro zvýraznění chuti.

  4. Smetanovou česnekovou polévku podáváme v hrnku s krutony a ozdobíme nastrouhaným ovčím sýrem, nebo parmazánem, který s touto krémovou polévkou vytvoří zajímavou konzistenci.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!