Slezská chlebjanka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
2 lžíce sádlo
1 l voda
1-2 dl pivo
10 dkg špek
starý chléb
podle chuti
6 stroužků česnek
sůl
celer
mrkev
petržel
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek očistíme a nasekáme najemno. Česnek prolisujeme a utřeme se solí. Starší chléb nakrájíme na kostky. Mrkev, petržel a celer očistíme a nastrouháme.

  2. V hrnci rozpálíme sádlo a přidáme nakrájenou slaninu. Po chvíli přidáme cibuli a necháme ji na rozpáleném tuku zesklovatět. Vsypeme chléb a smažíme, až chléb nasaje mastnotu a zhnědne. Směs podlijeme asi 1 dl piva, krátce promícháme a zalijeme vodou. Poté přidáme česnek utřený se solí, může být i jemně nasekaný nebo pasírovaný. Nakonec přidáme strouhanou zeleninu.

  3. Slezskou chlebjanku už jen povaříme, dochutíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!