Slaný pórkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
250 g slanina
1 lžička sůl
3 ks vejce
1 ks cibule
250 g pórek
80 g hladká mouka
1 špetka mletá sladká paprika
250 ml smetana na vaření
těsto
1 lžička sůl
3 ks vejce
100 g máslo
2 lžíce voda
200 g hladká mouka
1 lžička kypřící prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Všechny přísady (mouku, sůl, vejce, vodu, kypřící prášek a změklé máslo) dobře propracujeme na hladké těsto, které dáme na 30 minut do ledničky odpočinout.

  2. Na rozehřátém oleji orestujeme očištěný a na kolečka či nudličky nakrájený pórek, na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu. Společně restujeme asi 2 minuty. Poté směs odebereme z plotny a necháme vychladnout.

  3. Těsto vyválíme asi na 3 mm silný plát, přeneseme ho do vymazané dortové formy (průměr 26 cm) a přitiskneme i k okraji formy do výšky asi 3 cm.

  4. Připravíme si náplň. Smetanu, vejce a mouku dobře promícháme. Přidáme sůl, papriku a připravenou orestovanou směs a vše dobře promícháme. Náplň nalijeme na těsto a uhladíme.

  5. Slaný pórkový koláč pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

  6. Po upečení necháme pórkový koláč asi 5 minut zchladnout a ještě teplý krájíme. Podáváme jako chuťovku či lehkou večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!