Slaný bramborový koláč plněný mletým masem recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 lžička sůl
0,5 lžiček sůl
vejce
125 g máslo
3 ks brambory
1 ks cibule
1 balení prášek do pečiva
1 lžíce slunečnicový olej
125 ml smetana ke šlehání
100 ml rajčatová šťáva
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
1 lžička sušená majoránka
250 g mleté vepřové plecko
500 ml hladká moukia

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Středně velkou cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupaný česnek na plátky. Cibuli orestujeme na rozehřátém oleji do zesklovatění, přidáme plátky česneku a necháme je rozvonět, stačí je prohřívat asi 1 minutu. Přidáme mleté maso, které za stálého míchání opékáme do zhnědnutí. Směs okořeníme čerstvě mletým pepřem, přidáme domácí rajčatovou omáčku, krátce orestujeme, promícháme s masem, osolíme, přidáme majoránku a dobře promícháme. Směs necháme po přípravě zcela vychladnout

  2. Velké brambory očistíme a uvaříme je ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupeme a protlačíme mačkadlem na brambory. Brambory nemusíme být úplně do hladka, s malými rustikálními kousky brambor bude koláč po upečení ještě chutnější. Když jsou brambory už jen vlažné, přidáme sůl, čerstvé změklé máslo, prášek do pečiva, sladkou smetanu a po menších částech přisypáváme také mouku. Vše důkladně smísíme rukama na poloměkké těsto, vytvarujeme z něj obdélník, který rozválíme na pomoučněné desce na tloušťku asi 0,5 cm. Plát těsta svisle rozdělíme nožem na dvě části, a sice na 2/3 a 1/3

  3. Větší část těsta přeneseme pomocí válečku do pekáče vyloženého pečícím papírem, roztlačíme rukama tak, aby po obvodě byl pás vysoký asi 1,5 cm. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme vychladlou masovou náplň, přikryjeme druhou částí těsta a povrch potřeme rozšlehaným vejcem

  4. Slaný bramborový koláč plněný mletým masem vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C (funkce horní a dolní ohřev) a pečeme asi 45 minut, dokud povrch slaného koláče nezíská pěknou zlato-hnědou barvu

  5. Upečený slaný bramborový koláč vyjmeme z trouby a nakrájíme na porce. Koláč servírujeme jako teplé samostatné jídlo na večeři s horkým čajem, chutná i jako 2. chod na oběd. Dobrý je i za studena jako příloha k sytým polévkám. Je to staré, tradiční a nenáročné sedlácké jídlo, které zasytí i zahřeje, není finančně nákladné a příprava je jednoduchá. Jako příloha ke slanému koláči se výborně hodí domácí čalamáda a kapustový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!