Sladká jablka s čepičkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

12 ks jablko
cukr moučka
1 kg listové těsto
citronová šťáva
na potření
1 ks žloutek
náplň
6 ks datle
50 g vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Listové těsto rozložíme a necháme rozmrazit. Pak je vyválíme tak, aby jsme mohli vykrojit pomocí skleničky kruh o něco větší než jablko.

  2. Jablka omyjeme a zbavíme jadřinců. Pak je rozkrojíme, podle potřeby ještě lehce vydlabeme a řezné plochy pokapeme citronovou šťávou, abychom předešli nežádoucímu zbarvení. Rovněž si vypeckujeme datle a nakrájíme na kostky. Také je pokapeme citronovou šťávou.

  3. Na pánvi si opražíme oříšky, než nezačnou vonět, pak je posekáme, smícháme s datlemi a touto směsí naplníme jablka.

  4. V hrníčku si rozkvedláme žloutek. Připravené kruhy z listového těsta položíme na plech. Ze zbytků těsta odkrojíme úzké proužky, které položíme na kruhy, potřeme vajíčkem a postavíme na ně jablko. Zbývající kruhy rovněž potřeme vajíčkem a posadíme je na jablka. Potřeme opětovně žloutkem.

  5. Troubu předehřejeme na 220 °C a plech vyložíme pečícím papírem.

  6. V troubě pečeme asi 15 minut při teplotě 200 °C. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.

  7. Upečená sladká jablka s čepičkou ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!