Skvělá svíčková na smetaně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 g máslo
1 lžíce ocet
1 ks cibule
200 g celer
1 ks mrkev
1 ks petržel
50 g špek
2 lístky bobkový list
4 kuličky nové koření
1 ks citronová šťáva
200 ml smetana ke šlehání
10 kuliček celý pepř
800 g hovězí svíčková
podle chuti
cukr
sůl
mletý pepř
podle potřeby
mléko
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si maso a zeleninu - jednu větší cibuli, větší mrkev, cca 200 g celeru a menší petržel. Zeleninu důkladně očistíme.

  2. Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme, posypeme nastrouhanou zeleninou, cibulí, kořením, pokapeme citronovou šťávou, lehce zastříkneme octem a polijeme rozpuštěným máslem. Maso na svíčkovou necháme přes noc v lednici odležet.

  3. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody (asi 2 dl) a dusíme v troubě pod poklicí doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření. Zeleninu se šťávou přelijeme do hrnce a pomalu přivedeme k varu. Zahustíme hladkou moukou. Zalijeme smetanou ke šlehání a provaříme. Nakonec svíčkovou omáčku přecedíme, podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou, octem nebo přisladíme.

  4. Maso nakrájíme na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme.

  5. Moje svíčková na smetaně výborně chutná s brusinkovým kompotem a houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!