Sekaná s houbami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

200 g slanina
4 stroužky česnek
1 lžička sůl
4 ks vejce
1 lžička majoránka
1 ks cibule
1/4 ks celer
3 ks houska
300 g houby
5 kuliček nové koření
3 kuličky celý pepř
250 g uzený bůček
250 g vepřové maso
2 lžíce olej na pečení
1/2 lžičky mletý černý pepř
1 ks větší mrkev
1 ks menší petržel

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev a petržel očistíme a rozkrojíme na čtvrtinky. Cibuli neloupeme, ale rozkrojíme na půlku

  2. Vepřové a uzené maso vaříme asi 45 minut. Pak k němu přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, nové koření a pepř. Vaříme do změknutí masa

  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji s na kostičky nakrájenou slaninou

  4. Vývar scedíme. 150 ml nalijeme do misky a namočíme housky. Do zbylého vývaru dáme na 15 minut vařit nakrájené houby

  5. Housky vymačkáme, maso nakrájíme na kostičky (nemeleme!) a přidáme houby. Všechno promícháme a přidáme vejce, utřený česnek, majoránku, sůl a pepř. Přidáme cibulku se slaninou a asi 3 lžíce vývaru. Pokud je hmota řídká, nepřidáváme, pokud je hustá, zahustíme strouhankou. Vytvarujeme šišku. Pokud máme raději nákyp, uděláme hmotu řidší a dáme ji do zapékací mísy

  6. Do pekáče nalijeme 100 ml vody, přidáme olej a teprve potom šišku sekané

  7. Pečeme zvolna v rozehřáté troubě asi 45 minut. Na povrchu šišky se vytvoří zlatavá kůrka

  8. Sekanou s houbami podáváme s vařenými brambory, sterilovanou okurkou a červenou řepou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!