Sekaná s houbami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 200 g slanina 4 stroužky česnek 1 lžička sůl 4 ks vejce 1 lžička majoránka 1 ks cibule 1/4 ks celer 3 ks houska 300 g houby 5 kuliček nové koření 3 kuličky celý pepř 250 g uzený bůček 250 g vepřové maso 2 lžíce olej na pečení 1/2 lžičky mletý černý pepř 1 ks větší mrkev 1 ks menší petržel
Postup Sekaná s houbami
Postup přípravy receptu
-
Mrkev a petržel očistíme a rozkrojíme na čtvrtinky. Cibuli neloupeme, ale rozkrojíme na půlku
Vepřové a uzené maso vaříme asi 45 minut. Pak k němu přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, nové koření a pepř. Vaříme do změknutí masa
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji s na kostičky nakrájenou slaninou
Vývar scedíme. 150 ml nalijeme do misky a namočíme housky. Do zbylého vývaru dáme na 15 minut vařit nakrájené houby
Housky vymačkáme, maso nakrájíme na kostičky (nemeleme!) a přidáme houby. Všechno promícháme a přidáme vejce, utřený česnek, majoránku, sůl a pepř. Přidáme cibulku se slaninou a asi 3 lžíce vývaru. Pokud je hmota řídká, nepřidáváme, pokud je hustá, zahustíme strouhankou. Vytvarujeme šišku. Pokud máme raději nákyp, uděláme hmotu řidší a dáme ji do zapékací mísy
Do pekáče nalijeme 100 ml vody, přidáme olej a teprve potom šišku sekané
Pečeme zvolna v rozehřáté troubě asi 45 minut. Na povrchu šišky se vytvoří zlatavá kůrka
Sekanou s houbami podáváme s vařenými brambory, sterilovanou okurkou a červenou řepou.