Salát z olihní recept

Apetit Recepty saláty

Suroviny na recept

25 g petrželka
petrželka
sůl a pepř
125 ml citronová šťáva
8 ks jarní cibulka
50 ml panenský olivový olej
900 g malé olihně
4 ks rajče bez semen
listy čekanka radicchio
čili papričky
kapary nebo černé olivy

Postup přípravy receptu

  1. Z olihní vytáhneme hlavy a chapadla, odstraníme vnitřnosti. Hlavy oddělíme od chapadel a vyhodíme. Ze středu chapadel odstraníme zobák

  2. Z těl vytáhneme tenké, průsvitné žábry. Těla opláchneme tekoucí studenou vodou a prsty z nich odstraníme tenkou šedou blanku. Nakrájíme je na kousky silné asi 1 cm. Chapadla opláchneme

  3. Citronovou šťávu smícháme v míse s olivovým olejem. Petrželku a bílé části jarních cibulek nadrobno nakrájíme a spolu s rajčaty přidáme do mísy. Osolíme, opepříme a zamícháme

  4. V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, přidáme olihně a znovu přivedeme k varu

  5. Jakmile se voda začne vařit, olihně vyjmeme a přidáme do mísy s rajčatovou směsí. Všechny suroviny opatrně promícháme. Olihně necháme zcela vychladnout. Salát přikryjeme a uložíme na 6 hodin nejlépe do chladničky

  6. Na mísu upravíme listy čekanky radicchio, přidáme nakrájené čili papričky a případně kapary nebo černé olivy. Na listy upravíme salát z olihní, posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme

  7. Zdroj: Slovart.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!