Ryba podle tety Běty recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
3 ks vejce
100 g máslo
1 ks cibule
0 ks citron
50 g parmazán
2 dl bílé víno
1-2 špetky muškátový oříšek
1 lžíce petrželová nať
15 g sardelová pasta
30 g hladká mouka
750 g rybí filé
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
vývar
strouhanka
na ozdobu
bylinky

Postup přípravy receptu

  1. Rybí filé (treska) nakrájíme na čtverečky, osolíme a mírně opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Parmazán nastrouháme na jemném struhadle. Pažitku nasekáme nadrobno. Z bílků ušleháme sníh.

  2. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme filé a doměkka podusíme. Z části másla a hladké mouky uděláme světlejší jíšku, kterou zalijeme vínem, vývarem nebo vodou a vydušenou šťávou z ryby. Za stálého míchání chvíli povaříme. Omáčku necháme vychladnout a přimícháme žloutky, sardelovou pastu, posekanou petrželku, citronovou šťávu a špetku muškátového oříšku. Podle chuti dosolíme. Zlehka přidáme rybí filé a ušlehaný sníh z bílků.

  3. Pekáč vymažeme zbytkem másla, vysypeme strouhankou a vložíme směs s rybím masem. Smícháme strouhaný sýr s 1 lžící strouhanky a vršek hustě posypeme sýrem. Pekáč se směsí dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a asi půl hodiny zapečeme.

  4. Rybu podle naší tety Běty podáváme s bramborovou kaší a se salátem, třeba z červené řepy. Porce ozdobíme lístkem máty, šalvěje a podobně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!