Rozinkové suky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 50 g cukr 1 špetka sůl 70 g máslo 1 ks žloutek 200 ml mléko 25 g droždí 2 ks vanilkový cukr 250 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 200 g polohrubá mouka podle chuti rum na potření žloutek na ozdobu mák
Postup Rozinkové suky recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si uděláme kvásek z trochy mléka, droždí, špetky cukru a lžičky mouky. Do mísy dáme obě prosáté mouky, cukr, máslo, žloutek, vanilinový cukr, špetku soli, kvásek, mléko a nastrouhanou citronovou kůru.
Zaděláme vláčné těsto a podle savosti mouky můžeme přidat ještě trošku mléka. Nakonec přidáme rozinky namočené v rumu. Těsto necháme kynout na teplém místě a během kynutí těsto ještě dvakrát promícháme.
Vykynuté těsto rozdělíme asi na 15 kousků, vyválíme z nich váleček a uvážeme z něj uzel. Suky klademe na plechy, kde uzlíky necháme ještě krátce nakynout, potom je potřeme žloutkem a posypeme mákem.
Suky s rozinkami pečeme asi 10 -15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Rozinkové suky podáváme s kávou nebo čajem ke snídani nebo svačině.