Rozinkové suky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
50 g cukr
1 špetka sůl
70 g máslo
1 ks žloutek
200 ml mléko
25 g droždí
2 ks vanilkový cukr
250 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
200 g polohrubá mouka
podle chuti
rum
na potření
žloutek
na ozdobu
mák

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si uděláme kvásek z trochy mléka, droždí, špetky cukru a lžičky mouky. Do mísy dáme obě prosáté mouky, cukr, máslo, žloutek, vanilinový cukr, špetku soli, kvásek, mléko a nastrouhanou citronovou kůru.

  2. Zaděláme vláčné těsto a podle savosti mouky můžeme přidat ještě trošku mléka. Nakonec přidáme rozinky namočené v rumu. Těsto necháme kynout na teplém místě a během kynutí těsto ještě dvakrát promícháme.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme asi na 15 kousků, vyválíme z nich váleček a uvážeme z něj uzel. Suky klademe na plechy, kde uzlíky necháme ještě krátce nakynout, potom je potřeme žloutkem a posypeme mákem.

  4. Suky s rozinkami pečeme asi 10 -15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

  5. Rozinkové suky podáváme s kávou nebo čajem ke snídani nebo svačině.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!