Řezy jménem Rigó Jancsi recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

poleva
17 g cukr
42 ml mléko
28 ml smetana
22 ml voda
127 g čokoláda na vaření
22 ml glukozový sirup
těsto
135 g cukr
45 ml olej
4 ks vejce
20 g kakao
45 ml mléko
100 g mouka
0.5 ks vanilkový lusk
náplň 1
6 ks žloutek
180 ml smetana
330 g čokoláda na vaření
450 ml šlehaná smetana
náplň 2
400 ml smetana
10 g cukr moučka
na potření
120 g rybízová zavařenina

Postup přípravy receptu

  1. Potřebujeme ještě tyto pomůcky: papír na pečení, plech (50 x 30 cm), čtyřhranný rám (30 x 25 cm). Vanilkového lusku pečlivě vybereme dřeň, se kterou budeme dále pracovat.

  2. Připravíme si čokoládové těsto. Mouku s kakaem prosejeme na papír. Mléko a olej zahřejeme na 50 °C. Utřeme vejce s cukrem, vanilkovou dření a solí. Mouku s kakaem a nakonec směs z mléka a oleje vmícháme do vaječné hmoty. Těsto natřeme na plech vyložený papírem na pečení. Za občasného dohledu pečeme při 210 °C v předehřáté troubě asi 8 minut.

  3. Upečený korpus vyklopíme na cukrem posypaný papír. Papír na pečení stáhneme a korpus rozřízneme napříč na dvě části (30 x 25 cm). Polovinu korpusu potřeme zavařeninou a ohradíme rámečkem.

  4. Na pěnu svaříme smetanu, ve které za stálého míchání rozpustíme čokoládu. Zchladíme na 35 °C. Utřeme do pěny žloutky a opatrně je přimícháme. Všechno pak smísíme s ušlehanou smetanou.

  5. Druhou, později horní polovinu čokoládové vrstvy řídce, jen aby byl zachován hladký povrch, natřeme pěnou a uložíme do ledničky, aby ztuhla. Zbývající pěnou naplníme rám a dáme ji vychladit nebo zmrazit.

  6. Připravíme si šlehanou polevu: Všechny přísady kromě čokolády, tedy mléko, smetanu, cukr, vodu a sirup, smícháme v kastrolu. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a tepelný zdroj vypneme nebo kastrol stáhneme z plotny. Přidáme jemně nasekanou nebo nastrouhanou čokoládu a mícháme tak dlouho, až se úplně rozpustí. Pak směs namixujeme. Horní polovinu čokoládové vrstvy potřeme šlehanou polevou a znovu uložíme do ledničky. Pak ji nakrájíme na kostky 5 x 5 cm.

  7. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a natřeme ji ještě přes pěnu v rámečku. Ten pak odstraníme, přiložíme přesně zaříznuté vrchní díly a nožem namočeným v horké vodě nakrájíme hotové porce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!