Rajčatová galetka s parmezánovou krustou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g máslo
1 miska rajčata
1 ks žloutek
10 lžic voda
bazalka
1 balení mozzarella
rukola
1 lžíce pesto
90 g parmezán
1 miska špenátové listy
250 g špaldová mouka
100 g smetanový termizovaný sýr

Postup přípravy receptu

  1. V misce smícháme mouku s půl lžičkou soli, přidáme studené máslo a prsty tvoříme drobenku. Přidáme nastrouhaný parmezán, žloutek a studenou vodu a vytvoříme nelepivé těsto. Zabalíme do potravinové folie, aby neosychalo. Dáme do lednice nejméně na hodinu odpočinout, nejlépe však do druhého dne

  2. Těsto necháme po vytažení z lednice 10 minut na lince, pak vyválíme na tenko na pečícím papíře podsypaném polohrubou moukou a položíme na velký talíř (popřípadě rovnou na plech)

  3. Těsto potřeme smetanovým termizovaným sýrem smíchaným s pestem. Počítáme s okraji cca 5 centimetrů

  4. Poté poklademe listy špenátu a plátky rajčat a postupně zapravíme okraje, potřeme rozšlehaným vajíčkem, přesuneme na plech, vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme dozlatova (cca půl hodiny). Hlídáme barvu, kdyby byla rajčatová galetka příliš opečena dohněda, mohl by začít hořknout parmezán

  5. Upečenou lehce vychladlou rajčatovou galetku s parmezánovou krustou můžeme ozdobit kousky mozzarelly a lístky rukoly či bazalky a podáváme nakrájenou na trojúhelníky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!