Předtěsto na pečení chleba recept

Apetit Recepty undefined

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 lžička cukr krystal
1 lžíce slunečnicový olej
300 ml vlažná voda
10 g čerstvé droždí
500 g chlebová mouka

Postup přípravy receptu

  1. Večer před pečením nového chleba si připravíme předtěsto na pečení chleba. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a dobře promícháme. Do promíchané mouky uděláme jamku, rozdrobíme do ní droždí a posypeme cukrem krystal. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme olej a necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut

  2. Potom všechno rukama důkladně zpracujeme na těsto, až se začnou tvořit puchýřky na povrchu těsta. Těsto je měkčí a trošku lepivé. Těsto posypeme moukou a přikryté čistou utěrkou necháme asi 1 hodinu v teple vykynout na dvojnásobný objem. Potom těsto znovu propracujeme, dáme do mikroténového sáčku a odložíme na noc do chladničky

  3. Je potřeba zabalit těsto volněji, protože bude kynout dále, sice pomaleji. Těsto můžeme odložit do chladničky ve stejné nádobě a přikryté potravinářskou fólií. Na obrázku lze vidět, jak vypadá těsto ráno, kdy ho máme připravené na použití při pečení chleba

  4. Po vyjmutí z chladničky před pečením je potřeba nechat těsto odpočívat nejméně 1 - 2 hodiny při pokojové teplotě, aby se ohřálo. Na chléb se nepoužije celá dávka, ale jen její část, zbytek se vrátí zpět do chladničky, kde vydrží 7 - 10 dní v závislosti od nastavené teplotě chladničky. Předtěsto můžeme tedy mít stále po ruce. Výsledné těsto je o něco řidší konzistence než samotné chlebové těsto a trošku lepí

  5. Předtěsto je vlastně staré chlebové těsto. Naše babičky při pečení chleba vždy odložily kousek těsta a toto staré těsto použily při novém pečení chleba. Předtěsto není kvásek, jak byste si mohli myslet. Kvásek se také používá při pečení chleba, ale má úplně jiný charakter

  6. Předtěsto připravíme v předvečer a odložíme do chladničky na 12 hodin, kde ještě do rána více nakyne a ráno při pečení chleba použijeme. Naše babičky kromě odložení kusu těsta z pečení chleba byly zvyklé často odškrabávat zbytky těsta z koryta, ve kterém míchali těsto na chléb a toto oškrabané těsto odložily do spíže na chladné místo jako základ pro nový chléb. Tyto zbytky starého těsta posloužily, když nebylo čerstvé droždí právě k dispozici, protože postačilo na chléb podstatně méně droždí, přitom nový chléb byl mnohem vláčnější, chutnější a zůstal déle čerstvý

  7. Recept na předtěsto na pečení chleba přidávám k receptu na Pane Siciliano - Sicilský chléb, používám ho však i při pečení jiných chlebů, které v budoucnosti ještě přidám a jejichž recepty předtěsto doslova vyžadují, takže příprava předtěsta vůbec není zbytečná práce a už našimi babičkami je po dlouhé roky ověřená a opodstatněná. Tato metoda se používá a využívá hojně i dnes v mnohých soukromých pekárnách u nás i ve světě za účelem upečení lepšího domácího chleba.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!