Pomerančový koláč s ricottou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 3 ks vejce 120 g máslo marmeláda 1 lžíce voda 2 ks pomeranč 120 g cukr krupice 180 g ricotta 30 g kukuřičná mouka 1/2 lžičky mořská sůl 150 g mandlová mouka 70 g třtinový moučkový cukr
Postup Pomerančový koláč s ricottou
Postup přípravy receptu
-
Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem. Třtinový cukr smícháme s vodou. Vznikne hustá hmota, kterou rozetřeme na pečící papír. Pokud nám to nepůjde, můžeme ještě lehce naředit vodou
Do mísy nasypeme cukr krupici a nastrouháme kůru z obou pomerančů
Pomeranče rozkrojíme na poloviny. Jednu polovinu nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na rozetřenou cukrovou hmotu. Ze zbylých pomerančů vymačkáme šťávu
Cukr krupici a pomerančovou kůru vyšleháme s máslem. Po jednom zašleháme žloutky. Poté přidáme ricottu a pomerančovou šťávu. Do těsta zapracujeme obě mouky a sůl. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plátky pomerančů ve formě. Dáváme si pozor, abychom je nepřeházeli
Pomerančový koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 30 minut
Upečený pomerančový koláč necháme částečně vychladnout a poté jej převrátíme a opatrně vyklopíme z formy a odstraníme pečící papír. Marmeládu rozehřejeme a potřeme jí povrch koláče. Získá tak lákavě lesklý vzhled. My jsme použili z části rybízovou a z části pomerančovou domácí marmeládu
Obrácený pomerančový koláč s ricottou necháme vychladit a podáváme ozdobený šlehačkou nebo ricottou, kterou jsme při pečení nespotřebovali.