Pomerančový koláč s ricottou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

3 ks vejce
120 g máslo
marmeláda
1 lžíce voda
2 ks pomeranč
120 g cukr krupice
180 g ricotta
30 g kukuřičná mouka
1/2 lžičky mořská sůl
150 g mandlová mouka
70 g třtinový moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem. Třtinový cukr smícháme s vodou. Vznikne hustá hmota, kterou rozetřeme na pečící papír. Pokud nám to nepůjde, můžeme ještě lehce naředit vodou

  2. Do mísy nasypeme cukr krupici a nastrouháme kůru z obou pomerančů

  3. Pomeranče rozkrojíme na poloviny. Jednu polovinu nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na rozetřenou cukrovou hmotu. Ze zbylých pomerančů vymačkáme šťávu

  4. Cukr krupici a pomerančovou kůru vyšleháme s máslem. Po jednom zašleháme žloutky. Poté přidáme ricottu a pomerančovou šťávu. Do těsta zapracujeme obě mouky a sůl. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plátky pomerančů ve formě. Dáváme si pozor, abychom je nepřeházeli

  5. Pomerančový koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 30 minut

  6. Upečený pomerančový koláč necháme částečně vychladnout a poté jej převrátíme a opatrně vyklopíme z formy a odstraníme pečící papír. Marmeládu rozehřejeme a potřeme jí povrch koláče. Získá tak lákavě lesklý vzhled. My jsme použili z části rybízovou a z části pomerančovou domácí marmeládu

  7. Obrácený pomerančový koláč s ricottou necháme vychladit a podáváme ozdobený šlehačkou nebo ricottou, kterou jsme při pečení nespotřebovali.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!