Pomazánka z pravých hřibů recept

Apetit Recepty pomazánky

Suroviny na recept

sůl
100 g máslo
1 lžíce máslo
1 ks cibule
0,5 ks citron
0,5 ks feferonka
2 lžíce bílý jogurt
1 svazeček petrželová nať
čerstvě mletý černý pepř
1 hrst sušené dubáky
100 g uzený tvrdý sýr

Postup přípravy receptu

  1. Pokud máme dubáky, to znamená čerstvé pravé hřiby, tak je očistíme a pokrájíme na plátky. Pokud máme sušené praváky, namočíme je na 30 minut do teplé vody, potom dubáky scedíme, pokrájíme na malé kousky a vodu z namočení zachytíme. Praváky pokrájíme na malé kousky

  2. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno. Z citronu vymačkáme šťávu, omyjeme větvičky čerstvého tymiánu, natrháme na lístečky, feferonku pokrájíme na jemno, omytou petrželovou nať posekáme nadrobno a uzený tvrdý sýr nastrouháme na jemno

  3. Na másle orestujeme cibuli do zesklovatění i s feferonkou, přidáme pokrájené praváky, orestujeme, podlijeme vodou z namočení hub, dusíme doměkka, přidáme lístky čerstvého tymiánu, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, ochutíme citronovou šťávou, promícháme a necháme úplně vychladnout

  4. Vychladlou dubákovou směs přidáme k změklému máslu, promícháme spolu s nastrouhaným uzeným sýrem a zjemníme hustým bílým neochuceným domácím jogurtem anebo kysanou smetanou

  5. Pomazánku z pravých hřibů natíráme na čerstvý domácí chléb anebo čerstvé domácí pečivo. Ještě lépe chutná tato výborná dubáková pomazánka na čerstvě upečených topinkách vydatně potřených česnekem

  6. Pomazánku před podáváním na námi zvoleném pečivu ještě posypeme posekanou petrželovou natí. Orientačně na 10 gramů sušených hub je potřeba vynásobit krát 10 a dostaneme jaké množství čerstvých hub potřebujeme nasbírat, protože čerstvé houby obsahují až 90 % vody a jen 10 % tvoří sušina.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!