Pohanka se žampiony a rukolou recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
olej
sůl
300 - 400 ml vývar
rukola
1 ks malá cibule
1/2 - 1 lžičky limetková šťáva
100 g čerstvé žampiony
mletý černý pepř
200 g bio pohanka (kroupy)

Postup přípravy receptu

  1. Pohankové krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a jemně usekáme. Očištěné a oloupané žampiony nakrájíme na plátky. Rukolu omyjeme a necháme osušit

  2. Na horkém oleji nejprve restujeme asi 2 minuty žampiony. K houbám přidáme cibulku s česnekem a na mírné teplotě za stálého míchání je necháme zpěnit. Pak vmícháme vypranou pohanku, krátce orestujeme a přilijeme asi 300 ml silného zeleninového vývaru a limetkovou šťávu. Pohanku 2 - 3 minuty povaříme, potom ji zakryjeme poklicí, odstavíme z tepla a necháme 25 - 30 minut bobtnat. Pak k měkké pohance přilijeme podle potřeby zbývající vývar, vše prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme rukolu, která pokrmu dodá svoji charakteristickou chuť a ihned servírujeme

  3. Kroupovou pohanku se žampiony a rukolou můžeme podávat jako samostatný teplý pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k uzenému masu nebo pečeným rybám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!