Piškotová mramorovaná bábovka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
6 ks vejce
3 lžičky kakao
6 lžic mléko
6 lžic cukr moučka
6 lžic slunečnicový olej
1 balíček vanilkový cukr
1 ks citronová kůra
6 lžic polohrubá mouka
1 balíček kypřící prášek do pečiva
máslo na vymazání
polohrubá mouka na vysypaní

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Vaječné žloutky oddělíme od vaječných bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. K vaječným žloutkům přidáme nastrouhanou citronovou kůru, cukr moučka, vanilkový cukr a vyšleháme do bílé pěny, do které po lžících postupně zašleháme studené mléko a potom olej

  2. Postupně po lžících vmícháme mouku s práškem do pečiva, nikdy ne najednou všechno, aby bábovka nebyla těžká, ale lehoučká a nadýchaná. Na závěr zlehka vmícháme sníh z bílků a odebereme asi jednu třetinu těsta, do které vmícháme kakao

  3. Bábovkovou formu vydatně vymažeme čerstvým máslem a vysypeme moukou. Na spodek formy dáme světlé těsto, na světlé těsto lžící rozdělíme polovinu kakaového těsta, znovu dáme světlé těsto a na světlé těsto rozdělíme kakaové těsto. Pomocí jehlice kolem dokola uděláme do hloubky několik hlubokých vpichů, vytáhneme jehlicí tmavé těsto nahoru a uzavřeme zbylým světlým těstem

  4. Naplněnou bábovkovou formu vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 50 až 60 minut. Upečenou bábovku vybereme a necháme ve formě chladnout ještě asi 10 minut. Potom bábovku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout

  5. Piškotovou mramorovanou bábovku přeložíme na podnos a posypeme cukrem moučka prosátým přes husté síto. Bábovku pokrájíme na porce a servírujeme k dobré kávě, horkému kakau nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!