Pečený králík s bramborem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

80 g slanina
2 stroužky česnek
800 g brambory
1 snítka rozmarýn
6 lístků šalvěj
1 kg králík
3 lístky bobkový list
3 lžíce olivový olej
1 sklenka bílé suché víno
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
zeleninový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Slaninu nakrájíme nahrubo, česnek oloupeme. Králičí kousky omyjeme a dobře osušíme.

  2. Ve větší formě vhodné i do trouby orestujeme na olivovém oleji česnek do hnědé barvy a odstraníme. Do pánve přidáme čistý bobkový list, nakrájenou slaninu a králíka. Králičí směs osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a orestujeme ze všech stran. Králíka podlijeme bílým vínem, které necháme při vysoké teplotě vypařit. Teplotu poté snížíme, přidáme brambory a dochutíme čerstvou šalvějí a rozmarýnem.

  3. Králičí směs promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na 40 - 50 minut s občasným obracením brambor a králíka. Podle potřeby po troškách podléváme vývarem. Deset minut před koncem můžeme teplotu zvýšit. Jakmile jsou brambory křupavé, pekáč vyndáme.

  4. Pečeného králíka s bramborem rozdělíme na talíře a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!