Pečené žemlové knedlíčky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- sůl 3 ks vejce 50 - 70 g máslo 150 - 200 ml mléko 1 ks bílá veka 1 hrst čerstvá petrželka 50 g dětská krupice
Postup Pečené žemlové knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Veku nakrájíme na drobné kostičky a omytou petrželovou nať jemně usekáme. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky rozkvedláme s mlékem, osolíme a promícháme s nakrájenou vekou, krupicí a usekanou petrželkou. Do směsi lehce zapracujeme bílkový sníh a vše necháme v chladu asi 20 minut rozležet
Mokrýma rukama tvoříme z žemlové směsi koule-knedlíčky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Žemlové knedlíčky silně potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10 - 13 minut
Pečené žemlové knedlíčky podáváme jako přílohu k pečené drůbeži se šťávou, může to být například kachna, husa nebo kuře. Knedlíčky můžeme použít i jako vložku do zeleninových vývarů a polévek.