Pečené šátečky s masem a zeleninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks cuketa
1 ks lilek
mletý pepř
10 lžic rajčatové pyré
směs
1 stroužek česnek
1 ks cibule
250 g mleté hovězí maso
podle chuti
sůl
těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
125 g máslo
3 lžíce voda
300 g hladká mouka
na potření
1 ks žloutek
podle potřeby
koření

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy. Přidáme nastrouhané nebo nakrájené studené máslo, vejce rozmíchané ve vodě a špetku soli. Ze surovin vytvoříme hladký kulatý bochníček a zabalíme do potravinářské folie. Těsto uložíme do lednice alespoň na 30 minut.

  2. Na nasekané cibuli s troškou olivového oleje orestujeme mleté maso. Okořeníme oblíbeným kořením, přidáme rozmáčknutý česnek a dusíme bez podlití, dokud maso nechytne pěknou zlatavou barvu. Maso odstavíme.

  3. V jiné hluboké pánvi s troškou olivového oleje orestujeme lilky nakrájené na velmi malinké kostičky. Po 5 minutách přidáme cukety, které jsme též nakrájeli na jemno. Zalijeme rajčatovou šťávou a vaříme na mírném ohni 10 minut nebo do vstřebání tekutiny. Zeleninovou směs necháme vychladnout a dochutíme solí a pepřem. Do připravené směsi s mletým masem přidáme zeleninovou směs a dobře promícháme.

  4. Těsto z lednice vyválíme na slabý plát a vytvoříme si 6 koleček s průměrem 12 cm. Do středu každého kolečka naneseme připravenou směs, okraje potřeme žloutkem a přehneme. Okraje obrácenou vidličkou dobře přimáčkneme, ať směs nevyteče.

  5. Připravené šátečky uložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a pečeme 40 minut ve vyhřáté troubě dozlatova. Upečené šátečky s masem a zeleninou necháme trochu vychladnout na mřížce.

  6. Pečené šátečky s masem a zeleninou podáváme jako chuťovku nebo hlavní chod se zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!