Pečená švestková povidla recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce ocet
4 lžíce rum
3 ks hřebíček
2 kg švestky
50 dkg cukr krupice
0 lžiček mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 - 250 °C do trouby. Během pečení švestky ani jednou nemícháme. Pečeme 20 - 25 minut.

  2. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péct.

  3. Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo má rád jemná povidla, někdo s kousky ovoce.

  4. Pokud by se vám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 - 15 minut.

  5. Pak horká pečená švestková povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu (jako konzervant), a to i přesto, že už tam rum je. Po otočení přikrývám dekou nebo ručníkem, aby povidla byla déle v teple.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!