Pečená krůtí stehna na rozmarýnu recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

80 - 100 g slanina
8 - 10 stroužků česnek
sůl
150 - 200 ml vývar
olivový olej
hladká mouka
2 ks krůtí stehno
mletý černý pepř
100 ml bílé suché víno
2 - 3 větvičky čerstvý rozmarýn
8 - 10 ks malá karotka
4 ks velká červená cibule

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli očistíme a rozkrojíme na čtvrtky. Stroužky česneku oloupeme a necháme vcelku. Slaninu nakrájíme na hranolky. Krůtí stehna i s kůží omyjeme a osušíme. Pod kůži stehen ze všech stran vtlačíme nakrájenou slaninu

  2. Dno pekáče poklademe nakrájenou cibulí, na ni položíme krůtí stehna, která proložíme větvičkami rozmarýnu a stroužky česneku

  3. Vše zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, podlijeme vínem a vývarem. Pekáč zakryjeme, vložíme do trouby a pečeme při 175 - 180 °C přibližně 3 hodiny. Asi 20 minut před dopečením k masu přidáme celé očištěné karotky a zakryté dopečeme. Přestože bylo maso po celou dobu pečení zakryté bude mít růžovou kůrku, bude odpadat od kosti, ale zůstane šťavnaté. Upečená stehna a karotku vyjmeme, maso vykostíme a uchováme na teple

  4. Odstraníme větvičky rozmarýnu a výpek s cibulí a česnekem necháme vysmahnout. Pak vše zaprášíme moukou, podlijeme vývarem, krátce povaříme a rozmixujeme dohladka

  5. Pečená krůtí stehna na rozmarýnu nakrájíme na porce, rozdělíme na nahřáté talíře, obložíme karotkou a přelijeme omáčkou. Podáváme s vařenými nebo šťouchanými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!