Palačinkový dort s ovocem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 lžička skořice
1 sklenice marmeláda
1 lžíce kakao
600 ml mléko
500 g tvaroh
5 lžic cukr moučka
ovoce
250 g mascarpone
přepuštěné máslo
260 g pohanková mouka
60 ml rýžový sirup

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme těsto na palačinky. Smícháme sypké suroviny, tedy pohankovou mouku, skořici, kakao a špetku soli. Poté přilijeme i rýžový sirup či jiné sladidlo a mléko. Důkladně vše promícháme metličkou a necháme odstát cca 10 minut. Směs nám zhoustne a získáme ideální těsto palačinkové konzistence

  2. Rozpálenou pánev na střední plamen vždy potřeme pomocí mašlovačky přepuštěným máslem nebo kokosovým olejem, nalijeme například naběračkou těsto na pánev, po opečení z jedné strany (cca 1 - 2 minuty) otočíme pomocí obracečky a opečeme i druhou stranu palačinky. Poté palačinky přendáme na připravený talíř a stejný postup opakujeme, dokud nevypotřebujeme všechno těsto

  3. Na krém si připravíme tvarohy, mascarpone a moučkový cukr podle vlastní chuti. Vyšleháme pomocí ručního šlehače. Ne však příliš dlouho, abychom nepřešlehali mascarpone

  4. Poté dáme na podnos na dort či větší talíř jednu palačinku, potřeme marmeládou a tvarohovým krémem, do kterého můžeme navíc přidat i nakrájené ovoce. Přiklopíme další palačinkou a postup opakujeme stále dokola. Pokud by palačinky měly tendenci sjíždět, můžeme si pomoci zapíchnutím dvou špejlí kolmo skrz celý dort a palačinky postupně navlékat. Poslední palačinka zůstane nepotřena

  5. Shora ozdobíme palačinkový dort ovocem, můžeme pod něj dát do středu zbytek krému, aby ovoce lépe drželo

  6. Palačinkový dort s ovocem dáme vychladit do lednice alespoň na hodinu a poté podáváme. Na talíři si můžeme ukrojený klínek ještě dozdobit zbytkem krému a marmelády či přelít lžící medu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!