Palačinkový dort s čokoládovou polevou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
6 ks vejce
780 ml mléko
340 g hladká mouka
poleva
2 lžíce máslo
1 lžíce rum
1 lžíce med
100 g čokoláda 60%
krém
250 ml smetana
180 g cukr krupice
1 lžička vanilkový extrakt

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve smícháme 260 g hladké mouky, 480 ml mléka, 4 vejce, půl lžičky vanilkového extraktu a půl lžičky soli a těsto promícháme dohladka. Připravené těsto vložíme do lednice.

  2. Dále smícháme smetanu, zbylé mléko, 90 g cukru a špetku soli. Směs vaříme na mírném plameni, dokud ze směsi nezačne stoupat pára a potom ještě další dvě minuty. V míse smícháme zbylá 2 vejce, 90 g cukru, přidáme zbylých 80 g hladké mouky a mícháme dohladka.

  3. Do směsi poté v míse pomalu při­dáváme horkou směs, promícháváme, následně přesuneme do hrnce a vše společně povaříme 2 minuty dotuha. Nakonec vmícháme rum a zbylý vanilkový extrakt a necháme chladnout za občasného míchání.

  4. Na pánvi o průměru asi 20 cm rozehřejeme máslo a potom přidáme desetinu palačinkové­ho těsta, rozetřeme ho po pánvi, minutu opékáme, poté otočíme a opékáme ještě třicet sekund. Stejným způsobem uděláme zbylých devět palačinek a necháme je vychladnout.

  5. Na talíř dáme palačinku, na ni rozetřeme krém, dále další palačinku a poté zase krém až do spotře­bování palačinek a krému, ale končíme samozřejmě palačinkou.

  6. V menším hrnci rozpustíme čokoládu a dohladka ji rozmícháme se 3 lžícemi vody, medem a 2 lžičkami másla. Polevu necháme 5 minut chladnout a pak polevou přelijeme vychladlý dort. Před podáváním dáme dort minimálně na dvě hodiny do lednice.

  7. Palačinkový dort s čokoládovou polevou nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem jako výborný dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!