Osvěžující citronová roláda recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

špetka sůl
2 ks vejce
60 g cukr moučka
50 g hladká mouka
krém
60 ml smetana
1 ks citron
1 lžíce cukr moučka
125 g žervé
potravinářské barvivo žluté
na ozdobu
1 ks citron
2 lžíce cukr moučka
meduňka
2 lžíce nasekané pistácie

Postup přípravy receptu

  1. Piškotové těsto

  2. Rozpálíme troubu na 200°C. Oddělíme vejce a k bílkům přidáme špetičku soli a našleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr a zalijeme 2 - 3 lžícemi horké vody a ušleháme do pěny. Odváženou mouku prosijeme a po lžících ji zašleháváme do žloutků. Nakonec zapracujeme sníh z bílků.

  3. Plech vyložíme pečícím papírem a nalijeme na něj těsto.Pečlivě ho rozetřeme tak, aby byla všude stejná vrstva. Dáme jej do trouby na prostřední příčku a pečeme 10 min.

  4. Pak vyjmeme z trouby a ihned posypeme krystalovým cukrem a překryjeme čistou bavlněnou utěrkou a překlopíme. Sejmeme plech a opatrně odstraníme papír. Korpus po dlouhé straně zlehka srolujeme a necháme vychladnout.

  5. Krém

  6. Celý citron pečlivě omyjeme horkou vodou, nastrouháme kůru a plod rozkrojíme. Vymačkáme z něj všechnu šťávu. Žervé utřeme s cukrem přidáme citronovou šťávu a kůru a obarvíme několika kapkami potravinářského barviva.

  7. Ušleháme smetanu a zlehka ji zapracujeme do krému.

  8. Dokončení rolády

  9. Opatrně rozvineme piškotový korpus a potřeme ho krémem tak, že necháme volné asi 1 cm okraje a znovu roládu zavineme.

  10. Zdobení rolády

  11. Osvěžující citronovou roládu vydatně posypeme moučkovým cukrem a sekanými pistáciemi. Citron nakrájíme na tenké plátky a nakrojením z nich vytvoříme kornoutky, které krémem přichytíme k roládě a ozdobíme lístky meduňky.

  12. Poznámka: příprava 60 min, pečení 10 min, 140 kcal 1 řez


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!