Oříškový chlebíček recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
2 lžíce rum
125 ml mléko
125 g rozinky
1 lžička mletá skořice
250 g polohrubá mouka
250 g sušené meruňky
50 g loupané mandle
150 g lískové oříšky
7 g sušené droždí
250 g sušené fíky
30 g měkké máslo
5 lžic tekutý med
0.5 lžičky drcený hřebíček

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve rozkrájíme meruňky a fíky na čtvrtky a smícháme s rozinkami, oříšky, 3 lžícemi medu, rumem, skořicí, hřebíčkem a necháme chvilku uležet.

  2. Mezitím smícháme mouku, droždí a sůl. Přidáme tuk, zbylý med a vlažné mléko. Hnětačem zpracujeme hladké těsto, zakryjeme a na teplém místě necháme asi 20 minut kynout.

  3. Připravenou směs oříšků a ovoce vmícháme do těsta. Vytvarujeme do bochníku, který necháme ještě jednou tak dlouho kynout. Nakonec ozdobíme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 80 minut. Na posledních 30 minut pečení jej překryjeme alobalem, aby příliš nezhnědl.

  4. Upečený chlebíček necháme vychladnout, krájíme na plátky a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!