Opilé dortíčky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
-
1 ks vejce
125 g máslo
1 lžička rum
rum
125 ml mléko
90 g cukr moučka
30 g ztužený tuk
1 balíček vanilkový cukr
300 g hladká mouka
20 ks jahoda
olej na vymazání
1 hrst křížaly
1 - 2 lžíce vanilkový pudinkový prášek
1/2 balíčku vanilkový pudinkový prášek
Postup Opilé dortíčky
Postup přípravy receptu
-
Cukr vyšleháme se změklým tukem. Přidáme hladkou mouku, vejce, rum a vanilkový pudink. Rukama vypracujeme na hladké nelepivé těsto
Větší formičky na košíčky vymažeme olejem a rozdělíme do nich těsto. Formičky naskládáme na plech a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut na 190 °C
Do kastrůlku nalijeme mléko, přisypeme vanilkový cukr i pudinkový prášek. Dobře promícháme a uvedeme do varu. Vaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Nakonec nalijeme rum podle chuti. Více rumu = méně mléka. Za občasného míchání necháme krém vychladnout. Do zchladlého pudinku zašleháme změklé máslo a vyšleháme na hladký krém
Rum uvedeme do varu a zalijeme jím křížaly. Necháme vystydnout a poté i okapat. Můžeme použít i jiné druhy ovoce
Upečené košíčky naplníme pudinkovým krémem, doprostřed posadíme jahodu a dozdobíme rumovými křížalami.