Omáčka á la znojemská s drůbežím masem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0 l vývar
1-2 ks cibule
2-3 lžíce mouka
1 lžička plnotučná hořčice
100 g prorostlá slanina
1 ks vejce natvrdo
500 g drůbeží maso
3-6 ks znojemské okurky
podle chuti
drcený kmín

Postup přípravy receptu

  1. Tento recept doporučuji připravovat z prorostlejšícha tmavších částí krůty, ale v dietnější verzi používám i kuřecí prsa. Vejce uvaříme na tvrdo a oloupeme ho. Nakrájíme si znojemské okurky, necháme si bokem trochu láku.

  2. V hrnci rozpálíme několik lžic kvalitního oleje nebo sádla. Na kousky nakrájené maso osmahneme do hněda. Počkáme, až se po prvním přichycení "pustí" hrnce a restujeme za občasného promíchání. Orestované maso vytáhneme vedle na talířek.

  3. Do výpeku přihodíme nakrájenou trošku slaniny (dotahuje chuť, ale nemusí být) a větší cibuli. Vše společně osmahneme pomalu do hněda. Zasypeme několika lžícemi mouky a necháme ještě chvilku restovat. Přidáme trošku drceného kmínu. Do omáčky á la znojemská vrátíme maso a pomalu za stálého míchání přilejeme studený vývar nebo vodu. Podle potřeby tak, aby maso bylo sotva ponořené.

  4. Za občasného míchání necháme pod pokličkou alespoň 20 minut dusit. Během dušení podle nutnosti doléváme.

  5. Mírně osolíme, přidáme nastrouhané vajíčko, nakrájené okurky a dochutíme lákem a lžičkou plnotučné hořčice. Omáčku á la znojemská s drůbežím masem. Necháme krátce provařit a podáváme.

  6. K omáčce á la znojemská s drůbežím masem podáváme rýži.

  7. Bez hořčice a slaniny při použití kvalitních surovin se hodí i pro děti starší jak 1 rok.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!