Novoroční vánočka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
200 g máslo
1 dl rum
2 ks žloutek
2 dl mléko
100 g rozinky
150 g mandle
120 g droždí
200 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
600 g hladká mouka
mandlové plátky
1 špetka muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme rozinky, které den předem namočíme do rumu

  2. Druhý den si zaděláme kvásek tak, že do vlažného mléka rozdrobíme droždí, špetku moučkového cukru a necháme 15 minut odstát

  3. Než vzejde kvásek, začneme si připravovat těsto. Jedno celé vejce a dva žloutky vyšleháme s moučkovým i vanilkovým cukrem. Do směsi přidáme změklé máslo a promícháme. Po částech zašleháme mouku, muškátový oříšek a špetku soli. Nakonec přilijeme vzešlý kvásek a vše zamícháme v těsto. Těsto na vále dobře propracujeme a necháme přikryté v míse čistou utěrkou vykynout

  4. Do vykynutého těsta zapracujeme rumem nasáklé rozinky, nasekané mandle a upleteme vánočku. Na plech položíme alobal, potřeme jej máslem a položíme na něj naši novoroční vánočku. Takto ji necháme 30 minut kynout

  5. Mezitím rozehřejeme troubu na 250 °C. Po 30 minutách potřeme vánočku rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby, teplotu snížíme na 150 °C a pečeme 75 minut

  6. Novoroční vánočku podáváme nakrájenou na plátky. Je opravdu výtečná a zaručeně se vám povede!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!