Můj kotlíkový guláš tak trochu jinak recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5-6 ks cibule
1 kg hovězí maso
0 l pivo Gambrinus 10°
0 l pivo Kozel 10°
podle chuti
1 palička česnek
sůl
majoránka
1 lžička kmín
2 lžíce maggi
1 lžička gulášové koření
2-4 lžičky mletá sladká paprika
mletý černý pepř
0 lžiček mletá pálivá paprika
0 lžiček medvědí česnek
podle potřeby
olej
0 sklenic voda
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Záleží pouze na vás, které maso použijete, nejlepší je však hovězí, se kterým v tomto receptu budeme pracovat. Hovězí maso nakrájíme na kostičky nebo nudličky, jak každému vyhovuje, maso opláchneme od krve a nečistot. Nemusíme zcela, vařením se toho odstraní hodně. Cibuli nakrájíme nadrobno (ne úplně). Kdo je zkušenější, může nožem. Kdo je přesnější, použije ruční sekáček na zeleninu (výborná věc). Jednu kulatou hlavičku česneku (stačí malá) nakrájíme nadrobno.

  2. Jako další si připravíme zhruba 0,3 l vody na první podlití, dále podle chuti sůl, kmín, pepř, mletou gulášovou papriku, majoránku, olej, trochu medvědího česneku, pálivé papriky, pivo Gambrinus a pivo Kozel, maggi (ne více jak dvě lžíce), hladkou mouku a trochu gulášového koření.

  3. Do velkého hrnce nalijeme olej a na něm smažíme cibuli, dokud nezačne sklovatět, poté přidáme maso. Když se maso trochu zatáhne, přiměřeně osolíme a opepříme a hlídáme, aby se nám nepřipálilo. Dále posypeme trochou mleté gulášové papriky a podlijeme první sklenicí vody, necháme vařit a postupně přidáváme pálivou papriku. Hovězí maso by nám mělo pustit poměrně dost šťávy, kterou necháme chvilku vařit s masem a poté čtvrtinu této šťávy odebereme do misky. Pozor, šťávu nevyléváme. Maso nepatrně podlijeme trochou piva Gambrinus, potom dále dusíme a mícháme.

  4. Zhruba po 30 minutách hlídání přilijeme zpět odebranou šťávu, kotlíkový guláš dochutíme majoránkou, medvědím česnekem, zbytkem obou paprik a česnekem. Podlijeme vodou a opět hlídáme. Stupně plotny měníme podle uvážení, jak kdo chce mít guláš rychle hotový. Od posledních 30 minut vaříme nejlépe dalších 30 minut s hlídáním, ale postačí i 2 x 15 minut. Můj kotlíkový guláš dolijeme pivem Gambrinus a Kozel, po zamíchání dochutíme maggi a trochou gulášového koření.

  5. Guláš vaříme do změknutí masa. Když máme maso podle našeho uvážení měkké, postupně guláš zahušťujeme hladkou moukou a můžeme přidat i trochu rozdrobeného chleba. Kotlíkový guláš zahustíme přiměřeně tak, aby nebyl ani vodnatý, ani moc omáčkový - zlatá střední cesta.

  6. Kotlíkový guláš tak trochu jinak podáváme s chlebem nebo houskovým knedlíkem, ozdobený nakrájenou cibulí a křenem. Celý guláš se dělá asi 3 hodiny, nepospíchejme, jinak výsledek nestojí za nic. Bujon a ani rajský protlak nedávejme, pouze trochu maggi, jinak se vám ztratí chuť piva.

  7. Guláše jsem udělal kastrol, nevydržel ani den. Budu rád, když napíšete vaše výsledky. Podle tohoto receptu vám vyjde guláš na slušných 10 porcí. Nedávejte kilo masa na jeden talíř, 3 - 6 kousků krásně stačí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!